ro . ru . en

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova

Noutati . Reportaje . Articole recente



Aparatul reproducător mascul

Aparatul reproducător mascul este compus din: testicule, canale deferente, vezicule seminale, glande mucoase, canal ejaculator şi penis.

-Testiculele sunt situate în cavitatea abdominală, între tubul digestiv şi cord, fiind fixate, în abdomen, prin intermediul a două ligamente. Au culoarea galbenă, un aspect neuniform, la exterior sunt învelite într-o tunică iar în interior conţin aproximativ 200 tuburi producătoare de spermă (testiole) care se deschid la capătul canalului deferent într-o cameră comună. Dezvoltarea maximă a testiculelor este atinsă în stadiul de larvă, în stadiul de adult dimensiunile testiculelor reducându-se.

- Canalele deferente sunt tuburi subţiri prin care materialul seminal produs de testiole ajunge în veziculele seminale.

- Vezicula seminală este partea dilatată a canalelor deferente, rolul acesteia fiind de a colecta şi păstra sperma. Se termină într-un canal scurt care se deschide pe partea dorsală a glandei mucoase, la baza acestei glande. Peretele canalului deferent şi a glandei mucoase dispune de o musulatură foarte puternică, stratificată pe două sau trei nivele. Înspre lumen peretele este format dintr-un strat de celule epiteliale secretorii, înalte. Daca în vezicula seminală aceste celule produc un lichid cu proprietăţi nutritive şi cu rol de suspensie pentru spermatozoizi, în glanda mucoasă celulele epiteliale produc mucusul.

- Glandele mucoase, elemente accesorii ale aparatului reproducător, sunt de forma unor pungi şi se deschid la limita de intersecţie a veziculelor seminale cu canalul ejaculator. Secreţia glandelor mucoase are un pH uşor alcalin iar în contact cu aerul sau apa se coagulează. Împreună cu secreţia veziculelor seminale formează lichidul spermatic. Mucusul secretat de aceste glande are rol de diluare a spermei, înlesnind astfel eliminarea ei în momentul ejaculării.

- Canalul ejaculator se prezintă sub forma unui tub lung, subţire şi fără musculatură ce uneşte capetele unite ale glandelor unite cu capătul anterior al penisului. Comunicarea canalului ejaculator cu glandele se realizează în momentul împerecherii datorită acţiunii musculaturii glandelor.

- Penisul (endofalusul) este situat în partea ventrală a abdomenului, anterior ajunge până în dreptul segmenului III abdominal. Reprezintă organul copulator, este voluminos şi se compune din:

1) vestibul, ce se deschide la exterior prin falotremă; suprafaţa membranoasă a pereţilor interni ai vestibulului este acoperită cu spiculi mărunţi, orientaţi posterior;

2) coarne şi cervix, două formaţiuni asemănătoare unor pungi largi şi ascuţite la capete; cervixul conţine spiculi mărunţi, ca şi vestibulul;

3) bulbul, porţiunea terminală, umflată a penisului în care se deschide canalul ejaculator. Are pereţii subţiri, netezi la interior, dorsal şi posterior prezintă două plăci chitinoase, tari, alungite, orientate cu vârfurile înspre partea posterioră; este plin cu o masă de secreţie glandulară şi cu spermatozoizi; se deschide în cervix printr-un orificiu de formă triunghiulară.